Labdarúgás szakosztály

A Rácalmás Sportegyesület Labdarúgó Szakosztálya az évet 6 utánpótlás csapattal (U-7, U-9, U-11, U-13, U-14, U-19) és a Felnőtt (Megye III.) csapatával kezdte meg. Az idei évtől kezdve az Iramszarvasok „öregfiúk” csapata az elnökségi döntés értelmében már nem tartozik a Labdarúgó Szakosztályhoz, a Szabadidősport Szakosztályhoz része lett.

Utánpótlás csapataink U-7, U-9, U-11, U-13 az MLSZ alközponti Bozsik tornáin vettek részt a programban előírt és meghatározott rendszerességgel. Az U-19-es csapat a Fejér Megyei LSZ által szervezett Megye II. osztályú ifjúsági bajnokságban szerepelt, míg az U-14-es a területileg elosztott megye bajnokságban.

Felnőtt csapatunk több ifista játékossal a keretében az előkelő 4. helyen zárta a bajnokságot, az U-19-es csak rosszabb gólaránnyal csúszott le a dobogóról és szintén 4. helyezést ért el.
U-14-ünk a bajnokságban a 6. helyen zárt.

Fiatalabb Bozsikos csapataink megbízhatóan szerepeltek a körzeti tornákon, az U-11 és az U-13 sajnos többször volt a létszámhiányos kiállás szélén. Az U-11-es csapatnál többen abbahagyták a sportolást, vagy más sportágat választottak.
Edzőként tavasszal az U-7-nél Bécs Krisztina, az U-9-nél Nagy Bálint, az U-11-nél Lieszkovszky József, az U-13, az U-14, valamint az U-19 és felnőtt csapatnál pedig Horváth Zoltán dolgozott.

A bajnokságok végén több fiataljátékosunk is jelezte, hogy abbahagyja a labdarúgást, a kicsik közül pedig többen a DPASE csapatához készültek átigazolni. A Szülőkkel történt beszélgetések során edzői problémák is felmerültek, ezért az Edzőkkel és a Szakosztály szakmai segítőivel néhány személyi és szakmai változtatás mellett döntöttünk. Az már előre bizonyossá vált, hogy nehéz folytatásnak nézünk elébe a labdarúgók létszámának csökkenése miatt.

A 2019/2020-as évre is 6 utánpótlás csapatunkat és a Felnőtt csapatot neveztük. Az indulásra a felnőttekhez öten is csatlakoztak, az utánpótlásban viszont a vártnál többen hagyták abba a labdarúgást és többen is igazoltak át más (magasabb szintű) sportegyesületekbe. Az edzői stábban is történtek változások. Elköszöntünk Lieszkovszky Józseftől sajnos az Ő munkája nagyon megosztotta a Szülőket és sajnos csapatánál volt a legnagyobb lemorzsolódás is. Az U-7-nél továbbra is Bécs Krisztina, az U-9-nél Nagy Bálint, az U-13, U-14-nél Horváth Zoltán maradt az edző. A Felnőtt és az U-19-es csapatok irányítását az egészségéből felépült Boncz Gáborra és Tompa Józsefre, az U-11-es csapatot pedig Horváth Zoltánra bíztuk.

A bajnokság során előzetes félelmeink beigazolódtak. Az U-19-es csapatunk 4 forduló után már csak létszámhiányosan tudott kiállni, a továbbiakban már úgy sem, ezért kizárták a bajnokságból, a TAO-s finanszírozási rendszerből és egyesületünk fegyelmi bírságot is kapott. Az U-11-es csapat a Bozsik tornákon hasonló szerepre jutott. A létszám a minimumra csökkent és egy-egy betegség és családi program miatt háromszor is hiányosan szerepeltünk, így a Bozsik tornák részvételéről nem, viszont a TAO-s finanszírozási rendszerből az U-11-es csapatunkat kizárták.
Sajnos nem tudtuk megakadályozni ezeket a folyamatokat, pedig intézkedéseink során még sokszor eddigi jól bevált elveinket is feladtuk a megoldások érdekében.

A Felnőtt csapat bravúrt és csalódást is okozva szerepelt az ősz során, a csapat összetétele és az edző személye is alkalmas jobb eredmény elérésére reméljük, tavasszal a dobogóért küzdhetnek. Az U-19-es gárda bajnokságban már tavasszal nem szerepelhet, a tehetségesebb sportolóinkat átirányítottuk azonnal a DPASE-hez, a többieknek lehetőséget adtunk, hogy átigazoljanak más egyesületekbe.

U-13 és U-14-es csapatunk is sajnos folyamatos létszám problémákkal küzdött az ősz során, nem egyszer csak az edzői ügyeskedés és különleges szervezői munka mentett meg minket a létszámhiányos kiállástól.

Legfiatalabb Bozsikos korosztályaink a régi idők fényében nagy létszámmal és megbízhatóan szerepeltek a tornákon.

Be kell látnunk, hogy Szakosztályunkban önállóan nincs elegendő sportoló a nagyobb korosztályok (U-14, U-16, U-19) folyamatos bajnokságban történő szerepeltetéséhez. Rácalmáson a gyerekek számához mérten nagyon sok lehetőség van a sportolásra és ez a versenyszerű csapatsportoknak nem kedvez.

Nyáron továbbra is szerveztünk táborokat (Hercegkút, Bogács) messzi településekre és sátoroztunk a picikkel (U-7) a focipályán. Mindegyiknél a TAO-s és Önkormányzati támogatás segítségének köszönhetően a Szülők által befizetett összeget a felére tudtuk csökkenteni.

Régi álmunk vált azzal valóra, hogy szintén TAO-s pályázatból tudtunk vásárolni egy 9 személyes kisbuszt, ami nagyban megkönnyíti majd a táborokra és a mérkőzésekre történő utazásunkat.

Az év közben újra kiírt Önkormányzati pályázatnak köszönhetően tudtunk vásárolni egy nagyobb teherbírású, üzembiztosabb fűnyíró traktort. A régit segítségül üzemelésre átadtuk a Jankovich Kúria-nak.

2020-ban tovább kell növelni az utánpótláskorú labdarúgóink létszámát, az edzők szakmai munkájára, a létesítményeink karbantartására nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Sajnos ezekhez a személyi feltételeink nem minden esetben adottak. Javítanunk kell a Szülő-Edző-Sportegyesület közti kommunikáción is hiszen több probléma is erre vezethető vissza.

Köszönjük az Önkormányzatnak, Támogatóinknak, a Sportegyesület Elnökének, a Szülőknek programjaink és fejlesztéseink megvalósításához, Borbély Tünde pályázati referensnek a TAO-s és Önkormányzati pályázat megvalósításában és elszámolásában nyújtott segítségét.

Labdarúgás Szakosztály

Szakosztályvezető: Garda István

Telefonszám: +36 20 / 661-3875

E-mail cím: pityugarda@tolna.net